Pages Menu
Categories Menu
Higiena i dieta podczas grypy

Higiena i dieta podczas grypy

W leczeniu grypy niesamowicie ważne jest stosowanie odpowiednich leków, odpoczynek i utrzymywanie odpowiedniej temperatury otoczenia. W ferworze walki z chorobą często zapominamy jednak, jak ważne są również inne, wydawać by się mogło podstawowe, kwestie. Mowa tutaj o higienie oraz diecie, którą stosuje chory.

Podstawą jest tutaj regularne wietrzenie pomieszczenia, w którym przebywa pacjent. Często staramy się nie otwierać okien w jego otoczeniu, aby nie ochładzać powietrza. To kardynalny błąd. Świeże powiewy mogą mieć nie tylko zbawienny wpływ na układ oddechowy, ale także usprawnią pozbywanie się wirusów z otoczenia. Pamiętajmy jednak, by nigdy nie narażać chorego na przeciągi. W czasie, kiedy chcemy otworzyć okno, powinien on znajdować się w innym, ciepłym pomieszczeniu lub przynajmniej zostać szczelnie opatulony kołdrą.

Konieczne jest także częste zmienianie bielizny. Podczas walki z chorobą często pocimy się, a długotrwałe leżenie w wilgotnej koszulce czy piżamie może nie być dla nas korzystne. Co więcej, istotne jest również systematyczne wymienianie pościeli na świeżą. Niektórzy lekarze zalecają, aby wygotowywać wszystkie tkaniny, z którymi chory miał styczność. Ma to na celu usuwanie wirusów, które mogły na niej pozostać.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, co je pacjent. Istotne jest, aby dieta nie obciążała nadmiernie naszego układu pokarmowego. Organizm musi wystarczająco dużo energii poświęcić na walkę z chorobą. Nie możemy więc narażać go dodatkowo na wysiłek związany ze spożywaniem ciężkostrawnych potraw.

Niesamowicie ważne w diecie chorego na grypę jest również przyjmowanie dużej ilości płynów. Organizm, który nadmiernie się poci, potrzebuje ich regularnego uzupełniania. Najlepiej jednak, aby spożywane napoje miały neutralną temperaturę – nie były ani za zimne, ani zbyt gorące.


Arixtra